Leerlijn Textiel

Leerlijn Textiel

In de leerlijn textiel leren kinderen diverse manieren van bewerken van textiel als materiaal in toenemende moeilijkheidsgraad. Bovendien maken ze kennis met toepassingen van textiel in hun directe leefomgeving, in het werk van beeldend kunstenaars en ontwerpers.

Ze passen de geleerde technieken toe in persoonlijke werkstukken en/of in groepsprojecten. De thema’s of onderwerpen kunnen worden aangepast aan actuele thema’s in het leerplan.

Zie voor materiaal specifieke doelen en voor de groep geëigende onderwerpen: http://tule.slo.nl/KunstzinnigeOrientatie/F-L54a.html. Ook komen natuurlijk in deze  les andere kerndoelen aan de orde op het gebied van vorm, compositie, patronen, structuren, tactiliteit, enz.

Deze doelen worden voor iedere groep uitgewerkt in diverse lesbrieven die zijn aangepast aan het niveau van de kinderen.

groep 1 en 2 De kinderen leren uit lapjes stof repen en vormen knippen  Ze oefenen eenvoudige bewerkingen als rijgen van rietjes. vlechten, collages maken van lapjes en andere materialen.  Vilten is ook een mogelijkheid. De geknipte en gescheurde repen kunnen worden gebruikt in groepsspelletjes, eenvoudige weefwerkjes. voor deze groep zijn dit steeds korte activiteiten. Ook kan er bv worden getekend en geschilderd op textiel: met viltstift, ecoline, textielverf ( in combinatie met was).

zie lesbrief textiel voor kleuters, voor  uitgewerkte lesideeën:

groep 3 en 4 (Zoals in groep 1-2, maar op ander niveau)De kinderen oefenen weer met knippen van textiel. Ze leren andere textiele werkvormen als scheuren, weven, vlechten, omwikkelen en knopen met draden en gescheurde of geknipte stroken van textiel. De kinderen leren met deze textiele technieken persoonlijke werkstukken te maken aan de hand van de door de docent gekozen thema’s.

groep 5 en 6 : De kinderen leren zelf geknipte lapjes vastrijgen op een ondergrond (appliceren). De kinderen maken met deze techniek persoonlijke werkstukken en/of een groepswerkstuk aan de hand van de door de docent gekozen thema’s.

groep 7 en 8 (Zoals in groep 5-6, maar op ander niveau en met de volgende toevoegingen) :

De kinderen leren (toneel)kleding te maken en andere toegepaste vormgeving. De kinderen oefenen met appliceren, borduren en haken in persoonlijke werkstukken aan de hand van de door de docent gekozen thema’s.

Voor de  uitgewerkte voorbeeldlessen, Zie de lesbrieven. Voor de lesbrieven is een inlogsleutel noodzakelijk. U krijgt een inlogsleutel als u een project als dit hebt gevolgd vanuit de Cultuuravonturen Toonbeeld.


voor alle groepen basisonderwijs: Werken op stof in uiteenlopende technieken

Deze  leerlijn bevat een aantal activiteiten die zijn uit te voeren met eenvoudige middelen en  in oplopende moeilijkheidsgraad, maar niet persé gebonden  aan een groep.  Al zijn de laatste twee lesbrieven meer geschikt voor midden of bovenbouw. De lesbrieven bevatten uitgewerkte lessen.

Les 1:  Stempelen: Ritme. herhaling, compositie en kleur-stellingen..

diverse fotos’s stempen

Les 2 : Tekenen en schilderen op stof. bv  thema ‘zelfportretten”

Les 3 : Stoffen verven met afbindtechnieken (tie dye) Hoe kun je de stof afbinden zodat daar geen verf komt? Kinderen ontdekken dat je witte stof kunt kleuren met textielverf. Waar komen die kleuren vandaan (indigo, cochinellle ( luizen)

les 4  batik.

foto’s  batik en tye en dye invoegen

Les 5: borduren en Appliqueren Hoe bevestig je lapjes stof, kralen en pailletten op een lap? Welke steek gebruik je, hoe kom je tot een compositie?

afsluitende les 6 Een product maken van de zelf ontworpen lappen. Leren spelden, rijgen en naaien  (op de naaimachine). kussens, wandkleed, kleding, enz


textiel alle groepen


groep 1 en 2: textiel voor kleuters


groep 3 en 4 textiel vormen knippen en collages maken


groep 7, 8 textiel textiel in kunst en dagelijkse omgeving


groep 5 en 6 textiel steek voor steek

Registration

Forgotten Password?